Överlägg

Så mycket kostar det att installera en laddbox hemma

Framtidens fordon är eldrivna. De är skonsammare för miljön, mer praktiska och dessutom billigare att äga i längden. För dig som redan kör grönt finns det dock något som är minst lika viktigt som själva bilen, nämligen laddboxen.

Rätt laddbox kan göra all skillnad i världen för din elbilsupplevelse. Det innebär givetvis en ytterligare kostnad, men med skatteavdrag för hela paketet (inklusive installation) och pengarna som du sparar på bränsle blir det lönsamt i längden.

Här hittar du all information du behöver kring kostnaden för laddboxar!

Varför laddbox?

Förlitar du dig på offentliga laddstationer blir det både kostsamt och besvärligt. Du måste nämligen bege dig ut med bilen, och till skillnad från när du tankar bensin kan det ta uppemot en halvtimme (eller mer, beroende på bilen ifråga) innan du är redo att rulla iväg. 

Med en laddbox hemma blir det såväl billigare som mer praktiskt. Du kan ladda bilen på begäran, ladda med högre effekt och samtidigt spara en peng på driften.

Fördelar med att ha en laddbox hemma inkluderar:

  • Avsevärt billigare laddkostnad. Du betalar nämligen samma pris per kWh som för den vanliga hushållselen, vilket innebär att du kan räkna med 2 kronor per kWh. Det blir 200 kronor totalt för full laddning av en vanlig elbil med batterikapacitet på 100 kWh. Detta till skillnad från publik laddning som kan kosta från 3 kronor upp till 8 kronor per kWh.
  • Snabbare laddning. Med en laddbox hemma kan du ladda med högre effekt, vilket innebär att laddningen går fortare. Du kan dessutom utnyttja elbilens batterikapacitet till fullo.
  • Laddning på begäran. Till skillnad från laddstationer utomhus kan du med egen laddbox ladda helt på dina egna villkor. Med rätt laddbox kan du dessutom ladda flera elfordon samtidigt, exempelvis två bilar och en elscooter.

Den främsta nackdelen med en laddbox är givetvis den högre inträdesavgiften. Pengarna kan dock ses som en investering: det du betalar nu sparar du framöver.

Att ladda din elbil via vanligt eluttag rekommenderas absolut inte. Laddning direkt via eluttag kan överbelasta din elinstallation och utgör en brandrisk. 

Laddboxen innebär både en högre effekt och mer säkerhet, exempelvis avbryts laddningen när batteriet är fullt laddat.

Vilken typ av laddbox borde du välja?

Det finns idag ett stort utbud av olika laddboxar på marknaden som fyller olika behov. Det kan därför vara svårt att hitta en laddbox som passar just din situation. Budgeten är förstås en avgörande faktor, men beroende på vad för typ av elbil du har kan du komma undan med en billigare produkt. 

Vilken typ av kontakt har din elbil?

Beroende på typen av kontakt som din elbil har behöver du olika kablar och laddboxar. Det finns två alternativ till ladduttag: Typ 1 och Typ 2. Se till att du köper en produkt som är kompatibel med just din bil.

Hur många fordon behöver du ladda?

Det är inte alla laddboxar som stöder laddning av flera fordon samtidigt. 

Dubbelladdare är vanligtvis något dyrare, men är samtidigt väldigt praktiska för den större familjen.

Flertalet laddboxar stöder dessutom laddning av en elscooter eller dylikt samtidigt som du laddar elbilen. 

Populära laddboxar

Det går inte att ge ett entydigt svar på vilken laddbox som passar just dina behov. Dessa populära laddboxar kan dock vara värda att kika på för dig som är på jakt efter en laddbox för hemmabruk:

  • Garo GLB – 22 kW (ca 9000 kr)
  • Charge Amps Halo – 11 kW (ca 8000 kr)
  • Easee Home – 22 kW (ca 7500 kr)

Så ser kostnaderna ut för en laddbox hemma

Vid installation av en laddbox hemma behöver du betala för både laddboxen och själva installationen. Som tur nog får du via skatteavdraget Grön teknik, som infördes i fjol, hela 50% avdrag på både installationen och laddboxen – upp till som högst 50,000 kronor per år. Avdraget fungerar likt rot- och rutavdrag. Det innebär att företaget drar av kostnaden direkt på din faktura, och ansöker därefter om kompensation från Skatteverket.

Kostnaden kommer att variera beroende på laddboxen som du väljer, val av installatör och hur du vill att installationen ser ut.

Laddboxen

Först behöver du förstås välja en laddbox bland de många olika alternativen som finns tillgängliga idag. Du kan räkna med en kostnad på omkring 10,000 kronor för detta, men beroende på dina behov kan det bli billigare eller dyrare. 

En dubbelladdare kostar exempelvis en del extra. Behöver du ytterligare smart funktionalitet kan även det bidra till en högre prislapp.

Installationen

När du väl valt ut en laddbox är det dags för själva installationen, som måste utföras av certifierade elektriker.

Det är viktigt att du väljer en pålitlig firma som presenterar kostnaderna på ett lättöverskådligt och tydligt sätt, annars finns det risk att du åker på flera olika extrakostnader.

Beroende på firman samt hur du vill att installationen ser ut (exempelvis hur långt ifrån eluttaget du behöver ha laddboxen) kan installationskostnaden variera. Det är bäst att räkna högre än lägre, men vanligtvis kan själva installationen kosta omkring 8000-9000 kronor. 

Behöver du borra hål eller dylikt leder det till en högre kostnad. Har din laddbox inte en inbyggd jordfelsbrytare kommer det innebära en ytterligare kostnad på upp till 3000 kronor.

Allra bäst resultat blir det om du kontaktar installatören direkt och ber om prisförslag för just din situation. 

Sammanfattning

Tack vare skatteavdrag och en konkurrenskraftig marknad för laddboxar är det idag enklare än någonsin förut att installera en laddbox hemma. 

Den totala kostnaden blir strax under 20,000 kronor innan skatteavdraget Grön teknik. Priset kan dock variera en hel del beroende på typen av laddbox som du vill ha och var på fastigheten du vill att den installeras. 

En bra laddbox är dock värd sin vikt i guld. Genom att ladda hemma kan du nämligen spara en rejäl peng på driften av din elbil, vilket är en av de många fördelarna med eldrivna fordon. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.